LANDET BAKOM

av Dag Ove Johansen

En bok om tre generasjoner Tornensis i amerikansk og kanadisk tjeneste

Illustrasjon. http://www.samfunnsliv.no/landet.jpg
Amerikanske myndigheter hentet flere samiske familier fra Finnmark over til Alaska i 1894 og 1898 for å lære inupiatene tamreindrift. Mannen bak prosjektet var skoleminister for Alaska, dr. Sheldon Jackson.

I 1894 reiste Kautokeino-mannen Johan Svendsen Tornensis over med sin vesle familie sammen med flere andre i den såkalte Kjellmann-ekspedisjonen. Målet var Teller Reindeer Station ikke langt fra Nome på Sewardhalvøya. Prosjektet ble så vellykket at amerikanerne hentet en ny gruppe på over 100 personer i februar 1898, også kalt Manitoban-ekspedisjonen etter navnet på dampskipet ”Manitoban”. En ny generasjon Tornensis var om bord: Susanne Johansdatter Tornensis, datter av Johan S.Tornensis. Flere av de norske samene havnet på Teller Reindeer Station, men også på den nyetablerte Eaton Reindeer Station ikke langt fra Unalakleet. Noen måtte også følge flokken på 500 reinsdyr som var fraktet fra Norge om bord i ”Manitoban” fra Haines i Sørøst-Alaska til gullfeltene ved Klondike.

I 1931 fulgte kanadiske myndigheter samme opplegg for inuitene i nordområdene ved Mackenzie-elven. Sommeren 1931 reiste tre familier fra Kautokeino til Canada fra Gøteborg. Reiseleder var Erling Porsild, danskkanadisk botaniker med godt kjennskap til de arktiske strøk. Med på denne Porsild-ekspedisjonen er 3.generasjon Tornensis, Anne Susanne Tornensis, barnebarn av Johan S. Tornensis.

Dag Ove Johansen, forfatter og lærer, har skrevet bøker siden 1974. I 2002 utkom hans romanserie om samisk utvandring til Alaska i 1894 og 1898, ”Sjamanens rike” (Cappelen Damm). Den utgis nå også på nordsamisk av forlaget Idut. Det var under lanseringen av romanserien at det første møtet med Anne Susanne Tornensis skjedde høsten 2002. Dermed var grunnlaget lagt for en dokumentarbok om Tornensis-familiens Nord-Amerika-eventyr.Dokumentarbok, 156 sider, illustrert, Kr. 250 pluss porto

Kan bestilles fra:
Bondes Forlag,
Trygve Hoffs vei 2,
8250 Rognan
Mail: dagoj@online.no Mobil: 0047 93850411